Підбір і вимоги до встановлення манометрів

Манометр являє собою пристрій, призначення якого вимірювати тиск газу, рідини або пари. Манометр вимірює надлишковий тиск, тобто тиск, який не враховує тиск навколишнього середовища. Такі прилади застосовуються в різних галузях — у промисловості, житлово-комунальному господарстві і в побуті. Саме правильно підібраний прилад, гарантує надійну і безаварійну роботу всього замкнутого контуру, ніби це водопровід, газопровід або ж система опалення.

Видів і моделей манометрів існує досить багато і щоб підібрати необхідний прилад потрібно знати кілька важливих нюансів. Виробники даного пристрою при виробництві дотримуються загальноприйняті й встановлені стандарти. Однак, всі манометри відмінні типом і розміром корпусу, класом точності, призначенням, умовами його роботи, розміром штуцера.

Ринок обладнання для опалення та сантехніки пропонують кілька варіантів для вимірювання тиску. Манометри поділяються на такі типи:

  • Манометри призначені для вимірювання тиску у водопровідних і опалювальних мережах;
  • Манометри призначені для вимірювання тиску в робочих середовищах — газ, водяна пара, неагресивні хімічні речовини;
  • Манометри працюють з низькими значеннями тисків (до 40кПа);
  • Манометри працюють в діапазоні температур від 0 до +120 градусів за Цельсієм.

При монтажі манометра в будь-яку з систем важливо дотримуватися певних вимоги установки. Манометр має встановлюватися в зручному і легко доступному місці для зняття технічних показань. Між приладом і системним контуром встановлюється кульовий кран, який буде відключати його при необхідності в обслуговуванні. Зворотний клапан монтується для контролю роботи насоса. Встановлення манометра вимагає повної відсутності тиску в контурі.

Правильний вибір манометра і його установка є гарантом нормальної роботи обладнання та безпечної працездатності всієї системи опалення чи водопостачання. У разі несправності пристрою слід звернутися в сервісні центри.