Термостатичний змішувач

Призначення триходового змішувального клапана

Триходовий змішувальний клапан призначений для змішування двох вхідних у нього потоків (холодного і гарячого) в один вихідний з заданою температурою. Даний клапан, особливо потрібний в побутових системах гарячого водопостачання для захисту від ошпарювання. Вони також можуть гарантувати гаряче водопостачання безпосередньо від водонагрівачів проточного або накопичувального типу на попередньому етапі підмішування.

Крім захисної функції термостатичні змішувальні клапани мають ще одну важливу перевагу. Це запобігання розмноження і виживання бактерій легіонел, які, як відомо, гинуть при температурі вище 60С. Однак така температура води може завдати споживачеві опіки. І щоб цього не сталося, встановлюється даний клапан, який дозволяє підтримувати в системі бажану температуру гарячої води і забезпечити безпек використання.

При будь-яких змінах температур холодної та гарячої води температура на виході з клапана буде залишатися постійною. При відсутності холодної води клапан повністю перекриє патрубок, що подає змішану воду в систему гарячого водопостачання.

Установка термостатичного змішувача і дасть певну економію гарячої води, так як завдяки точному дозуванні холодної та гарячої води запобігають перевитрата гарячої води з температурою 60С.

Робочий кількість циклів термостатичного змішувача (а відповідно і тривалість служби) дуже велика, час спрацьовування клапана на які-небудь зміни температур і витрат гарячої і холодної води становить від 1 до 2 секунд.

принцип роботи клапана

Конструктивно, термостатичний змішувальний клапан являє собою литий металевий корпус, виготовлений з латуні або бронзи, який має три різьбових відводу для підключення до трубопроводу. Всередині встановлено термочутливий елемент, рухливий шток, і підпружинений клапан, який може герметично примикати до одного з двох посадкового сідел.

Загальний принцип роботи термостатичного змішувального клапана полягає в тому, що термочутливий елемент під впливом тепла, збільшується в об'ємі, і переміщує рухомий шток, на якому встановлений запірний клапан.

  1. При вступі гарячої води з нижнього патрубка, вона вільно надходить у правий патрубок, поки робочий елемент не розігріється до певної температури.
  2. Після нагрівання термочутливого елемента вище заданої температури, він починає розширюватися, і переміщує клапан вниз, тим самим перекриваючи подачу гарячої води з нижнього патрубка, і відкриваючи подачу холодної води з лівого патрубка.
  3. Після підмішування холодної води, і вирівнювання температури, термочутливий елемент знесення стискається, і тарілка клапана під впливом пружини займає попереднє положення.

Існує дві схеми напрямки потоків в термостатическом клапані – симетрична й асиметрична. Вибір певної схеми залежить від типу установки і зручності монтажу в тій чи іншій системі ГВП. Розглянемо детальніше кожну з них.

ГВ - гаряча вода;

ХВ - холодна вода;

СВ - змішана вода.

Симетрична Т - подібна схема напрямку потоків

gr1 1

Подача холодної і гарячої води проводиться з протилежних сторін, змішання відбувається в середині. Дана схема дуже поширена що пов'язано з компактністю клапанів.

Асиметрична L – подібна схема напрямку потоків

gr1 1

Подача гарячої води здійснюється збоку, холодної - знизу. Отримала своє поширення завдяки універсальності і простоті одержуваного змішувального вузла.

На завершення потрібно відзначити, що змішувальний клапан є досить простим і дуже надійним пристроєм, робота якого може бути на перший погляд непомітної, однак його використання в подальшому допоможе уникнути багатьох неприємних наслідків, тому його установкою не слід нехтувати.