Запобіжний клапан

Запобіжні клапани служать для автоматичного захисту обладнання і трубопроводів від перевищення тиску робочого середовища понад встановленої величини за допомогою скидання її надлишку.

Загроза надлишкового тиску може з'являтися як внаслідок впливу сторонніх чинників ─ поломки устаткування, помилок персоналу, надходження тепла від сторонніх джерел і т. д., так і в результаті внутрішніх фізичних процесів.

Принцип роботи

Принцип роботи полягає в тому, що при досягненні заданого тиску діафрагма піднімається і випускає надлишкову робочу середу назовні в трубопровід або в атмосферу. У міру зниження тиску діафрагма опускається і відбувається закриття клапана.

Конструкція клапана

Конструкція клапана запобіжного являє собою корпус, виконаний з латуні, всередині якого розташований запобіжний пружинний механізм. В основі механізму лежить сталева пружина, захищена від зовнішнього впливу пластиковим ковпачком-рукояткою. У разі необхідності, рукоятка дозволяє вручну відкрити клапан. Пружинний механізм захищений від попадання в нього теплоносія мембраною з этилпропиленовой гуми.

Існують моделі, що дозволяють регулювати тиск, при якому спрацьовує клапан. Клапан настроюється в межах від 0 до 12 бар.

Настроювання клапана

gr1 1

Регулювання тиску на виході здійснюється за допомогою калібрувального гвинти (1), розташованого у верхній частині клапана. Для цього необхідно ослабити контрящую гайку (2). Обертання гвинта за годинниковою стрілкою - збільшує значення настроечного тиску, обертання проти годинникової стрілки - зменшує тиск.

Настроювання клапана на необхідний тиск спрацьовування проводиться на гідравлічному стенді або на змонтованої системи при її опрессовке. При цьому, спрацьовування клапана необхідно перевірити не менше 5 разів. Настроечное положення регулювального гвинта фіксується контрящей гайкою.

Правила монтажу

Основні правила монтажу запобіжного клапана

  1. Запобіжний клапан обов'язково монтується на подаючому трубопроводі відразу після котла на відстань не більше ніж 1 метр;
  2. Між захисними пристроями та магістральними трубами систем опалення не допускається встановлення жодних додаткових запірних або регулюючих пристроїв, а також звуження трубопроводів, ніж умовний діаметр клапана;
  3. Скидні патрубки приєднуються до лінії трубопроводів і виводяться в безпечне місце або каналізаційні мережі з розривом струменя;
  4. Перевірку роботи провадиться шляхом його примусового відкриття, а перевірку тиску відкриття і регулювання не рідше одного разу на рік.