Манометр

Манометр - спеціальний прилад для вимірювання тиску нещільних речовин, таких як рідини і гази. Манометри застосовуються в більшості випадків, коли необхідно, контролювати і регулювати тиск. Найбільш часто застосовуються манометри в теплотехніці, водопостачанні, хімічної, нафтової, харчової галузях.

Правильний вибір

При виборі манометра часто виникає необхідність переведення одиниць вимірювання 1кгс/см2=10.000 кгс/м2=1бар=1атм=0.1 Мпа=100кПа=100.000 Па=10.000 мм вод.ст.=750мм. рт. ст.= 1000мБар.

Щоб правильно підібрати манометр, необхідно врахувати такі моменти:

  • характеристики вимірюваних величин;
  • вимоги до точності вимірювання;
  • технологічні умови, в яких обладнання буде працювати.

Різновиди

Випускаються манометри промислового і побутового призначення. Побутові прилади вимірювання використовуються для контролю автономних опалювальних систем.

Промислові манометри відрізняються високою спеціалізацією і в ряді випадків – високим класом точності.

Вибір манометра здійснюється за наступними параметрами:

  • Діаметр корпусу
  • Розташуванням підключення на корпусі
  • Приєднувальних різьбленням
  • Діапазоном вимірювання тиску
  • Класом точності

І почнемо ми з Вами безпосередньо з діаметру корпусу манометра — це важливий параметр для манометрів у круглому корпусі. Стандартний ряд діаметрів для манометрів: 250, 160, 150, 100, 80, 63, 50, 40 мм.

Розташування підключення— існує два різновиди: радіальне у якого підключення виходить з манометра знизу і торцеве (тильне, аксіально) у якого приєднувальний під'єднання знаходиться ззаду з тильної частини приладу.

Приєднувальна різьба— найбільше розповсюдження на манометрах знайшли дві різьби: метрична і трубна. Стандартний ряд різьб для манометрів: М10х1, М12х1.5, М20х1.5, G1/8, G1/4, G1/2. Практично на всіх побутових манометрах застосовується трубна різьба.

найважливішим параметром є - діапазон вимірювання тиску. Стандартний ряд тисків для манометрів: 0-1, 0-1.6, 0-2.5, 0-4, 0-6, 0-10, 0-16, 0-25, 0-40, 0-60, 0-100, 0-160, 0-250, 0-400, 0-600, 0-1000 кгс/см2.

Наука пішла вперед, і вже зараз є і складні манометри, які по мимо тиску вимірюють ще й температуру-термоманометры.

Так само при виборі манометра необхідно не забувати про клас точності— це допустимий відсоток похибки вимірювання від шкали вимірювання. Похибка – це величина відхилення показань приладів від дійсних значень.

Основна допустима наведена похибка приладу вимірюється в процентному співвідношенні від гранично допустимої абсолютної похибки до номінальної величини. Чим вище відсоток, тим менш точний прилад, і навпаки. Припустимо у Вас манометр на 6 атм класом точності 1.5. Це означає, що припустима похибка манометра 1.5% від шкали вимірювання, тобто 0.09 атм. Якщо похибка приладу більше — то прилад необхідно змінювати.

Прийняти рішення про невідповідність класу точності може тільки організація, у якої є повірочна установка з еталонним манометром з класом точності в 4 рази менше, ніж клас точності проблемного манометра. Два прилади встановлюються на лінію з і порівнюються два їх показання.

Для установки манометра на трубопровід застосовуються спеціальні крани. Кран під манометр - це кульової або корковий кран, призначений для підключення манометра до трубопроводу або будь-якому іншому обладнанню. Допускається установка крана з можливістю ручного скидання тиску з манометра при відключенні. Використання стандартних кульових кранів не рекомендується, оскільки після закриття крана механізм манометра знаходиться під залишковим тиском середовища, що може привести до передчасного виходу його з ладу. При купівлі триходового крана необхідно переконатися, що різьба на манометрі збігається з різьбою на крані.