Колектор для теплої підлоги

Призначення

Розподільний колектор призначений для контролю та розподілу теплоносія в системі тепла підлога. Колектори бувають на різну кількість контурів від 2 до 12.


У всіх інструкціях рекомендують контуру теплої підлоги робити однакової довжини. На практиці це часто нереально. Але якщо різної довжини контуру підключити, то більша частина потоку піде через найкоротший, адже у нього найменша гідравлічний опір. Щоб цього не сталося, налаштовується витрата з допомогою витратомірів на колекторі теплої підлоги.


d1 1


На зворотному колекторі, на виході кожного контуру, стоять термоклапан. З їх допомогою можна відключити один або кілька опалювальних контурів. Можна регулювати тепловіддачу за допомогою автоматики. Тоді на місце термоклапанов ставлять сервопривід, а в кімнаті розміщують термостат (терморегулятор) звичайний або програмований.


d1 1


Всім відомо, що в системі опалення будинку температура теплоносія на виході з котла становить до +95°С. Така температура для теплих підлог не потрібна. Її максимальне значення не перевищує +50°С. І якщо водяна тепла підлога є у вашому будинку єдиним видом опалення, то підтримувати таку температуру буде легко, а найголовніше, це величезна економія в плані споживання палива і витрат коштів на його придбання. В подаючий колектор подається теплоносій, який розподіляється по петлях теплої підлоги. Потім теплоносій з петель теплої підлоги збирається в зворотний колектор, з якого направляється в котел, де знову підігрівається і знову надходить у подаючий колектор і т. д.


d1 1


Якщо ж тепла підлога – не єдине джерело тепла, то без змішувального вузла вам не обійтися. Вся справа в тому, що основне навантаження на дане пристрій – це змішування двох середовищ з різною температурою. Ми просто повинні знизити температуру теплоносія з основного опалювального контуру до температури для теплих підлог (до +50°С).

Безперервний рух води по контуру теплої підлоги забезпечується за рахунок циркуляційного насоса.

Байпас на колекторному сайті необхідний для того, щоб теплоносій рухався по малому колу в випадки перекриття всіх термоклапанов. Термостатична голівка з заглибним датчиком служить для контролю температури теплоносія, який надходить в контуру теплої підлоги.

З метою контролю за температурою на колектор встановлюються термометр, для спуску повітря –автоматичний повітровідвідник, а для заповнення контурів-зливний кран.

Організація системи опалення в будинку, яка б працювала ефективно, та до того ж економила ваші гроші, реальна можливість сучасності. Водяна тепла підлога — ось що вам потрібно, щоб забути про проблеми опалювальної системи та знизити витрати на її експлуатацію.