Як вибрати геліосистему для опалення будинку?

Геліосистема не так давно стала популярною технологією для опалення будинки і водопостачання гарячою водою. Такий спосіб став альтернативою традиційного джерела – електроенергії. Використання енергії сонця дає можливість скоротити споживання електрики або ж повністю відмовитися від нього, тим самим це економить Ваші витрати. Геліосистема є безкоштовним і екологічно чистим джерелом енергії.

Така система являє собою скляні панелі в металевому корпусі. Пластини чорного кольору, які накопичують сонячну енергію. Ефективність роботи колектора залежить від теплового потоку сонця, тобто потужності, що передається теплоносію. На сьогоднішній день існує кілька видів сонячних колекторів. Принцип їх роботи однаковий, головною відмінністю є конструктивні особливості і область застосування.

До поширеного типу відноситься плоский колектор. В основі його роботи лежить акумулювання світлового потоку, а потім перетворення його в теплову енергію. Спеціальна рідина (вода і гліколь) передає тепло, завдяки процесам конвекції і теплопровідності. Недоліком такої системи є втрата більшого тепла порівняно з іншими видами. Вакуумна трубчаста геліосистема більш універсальна, вона може використовуватися протягом теплого і холодного періоду року, вона буде працювати в незалежності від погодних умов. Вакуумна система складається з скляних трубок всередині, яких розташовується пристрій – теплообмінник. Сонячний потік нагріває колектор, а рефлектор відображає отриману енергію на стінки трубок, тим самим передаючи тепло. Концентраційна геліосистема відноситься до найбільш дорогим типами. Така система має функцію «стеження» за сонцем, внаслідок чого на поглинаючу панель надходить постійний потік сонячної енергії протягом дня.

При виборі геліосистеми Icma для опалення та водопостачання будинку варто врахувати кілька факторів. Працездатність колекторів залежить від потоку сонячної енергії, часу року, місця розташування самого будинку, розміру і кількості панелей і багатьох інших параметрів. Всі геліоустановки характеризуються потужністю, яка виробляється при максимальному потоці енергії. При цьому важливо розуміти для яких цілей призначається дана система, наприклад, тільки для нагріву води або ж комплексної роботи (опалення та водопостачання).