Гидрострелка

Гідравлічний роздільник (гидрострелка) дозволяє об'єднати в одній системі джерела теплопостачання та споживачі тепла з різними температурними і гідравлічними режимами, виключити їхній взаємний вплив в процесі експлуатації і забезпечити максимально ефективну роботу.

gr1 1


Призначення гидрострелки

  • Виключити взаємне гідравлічне впливу насосів контурів джерел і споживачів тепла.
  • Забезпечити гідравлічну стійкість всієї системи теплопостачання в різних режимах роботи.
  • Забезпечити ефективну і довговічну роботу котельного обладнання –оптимальний температурний і гідравлічний режим роботи.
  • Створити умови для стабільної роботи контурів споживачів у розрахункових для них температурних та гідравлічних режимах.
  • Видалити повітря і шлам із системи теплопостачання.
  • Забезпечити контроль температури теплоносія в контурах споживача і джерело тепла.

Правила підбору гідравлічного сепаратора

Гідравлічний роздільник необхідно встановлювати в системі якщо:

Витрата теплоносія з боку джерела тепла змінний:

  • Встановлений насос, який змінює свою продуктивність пропорційно зміні теплової потужності (наприклад, вбудований модульований насос газового котла)
  • Ресколько джерел тепла з'єднані в каскад (потужність джерела тепла змінюється пропорційно зміні навантаження, шляхом включення/вимикання котлів і котлових насосів)
  • Встановлений триходовий змішувальний клапан для захисту котла(-ів) від низькотемпературної корозії (витрата через котел(-и) постійний, а через систему може коливатися в межах від 0 до 100%).

Витрата теплоносія з боку споживача тепла змінний:

  • Включення/вимикання контурів споживачів тепла (насосів)
  • Встановлений триходовий змішувальний клапан для якісного регулювання відпуску тепла споживачеві
  • В контурі споживача присутні пристрої знижують витрату теплоносія (термостатичні головки, змішувальні вузли на колекторі теплої підлоги і т. д.)

Модель гідравлічного роздільника.

Вибір моделі гідравлічного роздільник зводиться до визначення максимального витрати теплоносія, який може проходити через пристрій в різних режимах роботи системи з боку джерела і споживача тепла. Так, стрілка вибирається по каталогу в залежності від того, яка у вас буде потужність (кВт) і максимальний хід води (м3/год).

Визначаємо максимальний витрата теплоносія в контурах джерела і споживача тепла. Далі визначаємо необхідний режим роботи гідравлічного роздільника. Існує три режими роботи гідравлічного роздільника:


Режим №1:

gr1 1

Витрата з боку джерела дорівнює витраті з боку споживача. Цей режим роботи виникає, коли витрати з боку джерел і споживачів тепла рівні. Такий режим роботи не стійкий у часі і дуже швидко переходить в один з описаних далі при змінній витраті хоча б, з одного боку.

Режим №2:

gr1 1

Витрата з боку джерела більше, ніж з боку споживача.

Цей режим характерний тим, що до джерела тепла повертається теплоносій з температурою вище, ніж приходить від споживача (за рахунок підмішування гарячого теплоносія з подаючого трубопроводу), а до споживача надходить теплоносій з максимальною температурою.

Вибір даного режиму роботи в якості розрахункового вважається оптимальним для основної частини систем теплопостачання!

При цьому витрата з боку джерела тепла має бути в 1,1 -1,3 рази більше, ніж витрата з боку споживача.


Режим №3:

gr1 1

Витрата з боку джерела менше, ніж з боку споживача. Цей режим характерний тим, що до джерела тепла повертається теплоносій з мінімальною температурою, а до споживача надходить теплоносій з температурою нижче, ніж виходить від джерела тепла (за рахунок підмішування охолодженого теплоносія із зворотного трубопроводу). Даний режим в якості розрахункового доцільно застосовувати в системах з конденсаційними котлами, т. к. такого котла для ефективної роботи необхідна мінімальна температура зворотного теплоносія. При цьому необхідно, щоб розрахункова температура в контурі споживача була менше, ніж максимальна температура на виході з котла.


Грамотна, економічна робота системи опалення цілком і повністю залежить від грамотного та правильного розподілу теплоносія по системі опалення, правильного вибору швидкості руху в гидрострелке. Якщо ви хочете створити в будинку комфортну температуру при мінімальних витратах на енергоносії, то найкращим рішенням буде обладнання із застосуванням гідравлічної стрілки.