Що таке система опалення та їх класифікація

Питання №1
Що таке система опалення?
З незапам'ятних часів першочергове завдання для людини в зимовий час завжди стояло лише одне питання: «Як зігрітися?». І ця задача вирішувалася – спочатку багаття, потім каміни, печі. Але вони були погано керовані та з низьким коефіцієнтом корисної дії. І їм на зміну прийшли цілі опалювальні системи, які дозволяли значно більш чітко регулювати отримання, розподіл і витрату тепла.
З часом завдання ще більш ускладнилася, коли виникла потреба забезпечити комфортне тепло одночасно для багатьох людей і при постійно мінливих погодних умовах. Вирішити її під силу тільки сукупності опалювальних пристроїв, які працюють за заданою програмою. Сама програма може працювати, як і для приватного будинку, так і для великого міського району. Все залежить від правильного вирішення питання теплопостачання та підбору теплотехнічного обладнання.
Для роботи всіх опалювальних систем потрібно джерело теплопостачання, тобто паливо або джерело енергоносія. Тепло, яке виділяється в результаті згоряння палива або нагрівається від джерела теплоносія, нагріває воду, яка циркулює в опалювальному контурі. Нагріта вода по опалювальним трубам поступає до опалювальних приладів (радіаторів, конвекторів, теплих підлог, ємнісних бойлерів, проточних теплообмінників). Віддавши їм тепло, вода остигає і, повертаючись до джерела теплопостачання, знову нагрівається і відновлює тим самим опалювальний цикл.
Як правило, для виключення людського фактора, вся система повністю автоматизується. Це робиться для того, щоб зменшити витрати на обігрів приміщень, тому що в даний час робота системи теплопостачання відбувається не в постійному гідравлічному режимі, а в зміні, в залежності від температури зовнішнього та внутрішнього повітря.
Системи опалення можна розділити за певної класифікації:
• По радіусу дії – на місцеві та центральні.
• За типом джерела тепла - газові, електричні, пічні (пелети, дрова, вугілля, дизельне паливо, торф тощо), сонячні.
• По виду циркуляції теплоносія – природні та штучні (насосні).
• За типом теплоносія – повітряні, водяні, парові, електричні, комбіновані.
• За способом розведення – з верхньої, нижньої, комбінованої, горизонтальної, вертикальної.
• За способом приєднання приладів – однотрубні, двотрубні, комбіновані.
• За типом застосовуваних приладів – конвекційні, променисті, конвекційно-променисті, система «тепла підлога» (підпільне, стіновий, стельовий).
• По ходу руху теплоносія в магістральних трубопроводах – тупикові і попутні.
• За гідравлічним режимом – з постійним і змінним режимом.
• За величиною перепаду температур в подаючої і зворотної магістралі – бифилярні системи.
• По часу роботи – постійно працюють протягом опалювального періоду і періодичні (в тому числі і акумуляційні) системи опалення.